SLIMMER programma

Veel mensen vinden het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met gezonder leven. Het SLIMMER programma helpt hierbij. U volgt het tweejarig programma deels individueel en deels in een groep. Een begeleidingsteam ondersteunt u bij het aanpassen van uw leefstijl. Dit team bestaat uit een: diëtist, fysiotherapeut en leefstijlcoach.

Begeleiding van een leefstijlcoach

Tijdens het SLIMMER-programma krijgt u onder andere begeleiding van een leefstijlcoach. Deze coach is hier speciaal voor opgeleid, heeft een hbo-achtergrond en is aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijcoaches Nederland en ook bij het bijbehorende kwaliteitsregister. Het CooL-programma is een bewezen effectief programma, erkend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat bestaat uit 2 onderdelen: het basisprogramma en het onderhoudsprogramma.

Het SLIMMER programma is een coachingsprogramma. Het is GEEN sportprogramma. Bewegen is op eigen initiatief. De coaching zal zich wel (deels) richten op uw beweegpatroon. Tijdens de bijeenkomsten doen we wel korte beweeg-oefeningen.

Het SLIMMER programma wordt op dit moment alleen aangeboden in Gorinchem.

Inhoud programma

Het eerste half jaar is intensief. U heeft dan iedere week een bijeenkomst van 60 minuten. Tijdens die bijeenkomst komt er telkens een ander leefstijlthema aan de orde. Daarnaast wordt er samen op een laagdrempelige manier bewogen. Voor alle onderwerpen gaat u onderzoeken hoe het er bij u voorstaat en wat u eventueel kunt verbeteren. Dit betekent ook dat u buiten de sessies tijd besteed aan het lezen van informatie en het doorvoeren van uw actiepunten.

Na zes maanden start het onderhoudsprogramma van 1,5 jaar, waarin u zelf verder aan de slag gaat met het behouden van uw leefstijl. U heeft dan nog enkele individuele gesprekken met uw leefstijlcoach en u ziet uw groep terug in twee terugkomsessies. De coachgesprekken en de terugkomsessies gebruikt u om op koers te blijven en vragen te stellen als u ergens tegenaan loopt.

Voor wie is SLIMMER geschikt?

Een leefstijlcoach is iets voor u wanneer u blijvend een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen. Daarbij focust de coach zich op gezond eten, voldoende bewegen en op tijd ontspannen en uw rust pakken. Afhankelijk van welke obstakels u ervaart, werkt een leefstijlcoach samen met u aan onder andere uw motivatie, uw valkuilen, het vergroten van uw wilskracht, het veranderen van oude gewoontes en het voorkomen van terugval. Op die manier coacht een leefstijlcoach u stap voor stap bij het realiseren van een leefstijl waar u zichzelf goed bij voelt, die bij u past en voor u werkt.

Voorwaarden deelname

Voor een deelname aan het leefstijlprogramma CooL die volledig wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen:

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U heeft overgewicht (BMI 25-30) en een (matig) verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en DM 2 of;
  • U heeft overgewicht (BMI 25-30) en last van slaapapneu of artrose of;
  • U heeft obesitas (BMI ≥30);
  • U heeft voldoende motivatie om het complete CooL-programma te doorlopen

Heeft u na het lezen van alle informatie nog vragen over SLIMMER? Of wilt u graag deelnemen aan het programma? Vul het contactformulier in en we nemen contact met u op.

Vergoedingen

Iedere volwassene kan meedoen met het SLIMMER programma. Als u in aanmerking komt voor deelname, dan krijgt u het programma volledig vergoed

De kosten van het volledige programma zijn in 2023 door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld op €1427,- euro (inclusief BTW). Voldoet u aan bovenstaande criteria? Dan wordt het leefstijlprogramma door bijna alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Deelname aan het leefstijlprogramma SLIMMER kost u dan helemaal niets. De kosten van het SLIMMER programma vallen dan niet onder het eigen risico en er is geen eigen bijdrage nodig. U heeft wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Twijfelt u of u in aanmerking komt? Of twijfelt u of uw zorgverzekeraar de kosten vergoed? Kijk dan op onze pagina over vergoedingen.

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details