Immuunsysteem versterken in tijden van corona

Je gezondheid is altijd al heel belangrijk geweest, maar tijdens de coronacrisis worden we met harde feiten geconfronteerd. COVID-19 grijpt ons allemaal. Mensen met een chronische ziekte (zoals DM type 2, hart-en vaatziekten) en ouderen hebben een grotere kans op het krijgen van ernstigere klachten van COVID-19. Liesbeth van Rossum (hoogleraar Obesitas, internist bij het Erasmus MC en voorzitten van het Partnerschap Overgewicht Nederland) zegt ook dat in de tweede coronagolf duidelijk te zien is dat mensen met overgewicht ernstiger ziek worden door corona en op de intensive care terechtkomen.

Minder goed werkend immuunsysteem

Mensen met overgewicht worden vermoedelijk zieker doordat zij een minder goed werkend immuunsysteem hebben, oftewel: een minder goede weerstand. Een goed werkend immuunsysteem is belangrijk voor onze gezondheid. Als het immuunsysteem goed werkt zal het bacteriën, virussen, parasieten, infecties en andere cellen die niet gezond zijn herkennen en afbreken. Door middel van een gezonde leefstijl kunnen wij ons immuunsysteem beïnvloeden. En hoe gezonder u leeft, hoe beter dat immuunsysteem werkt en hoe minder groot de kans is dat u dus ziekt wordt! Deskundigen, onder wie Diederik Gommers (Erasmus MC) en Erik Scherder (Vrije Universiteit) bevestigen dit. Wanneer iemand alsnog geïnfecteerd is met Corona kan een goed werkend immuunsysteem ervoor zorgen dat de infectie minder ernstig verloopt.

Hier alvast wat tips om uw immuunsysteem te versterken:

  1. Eet gezond en gevarieerd
  2. Zorg dat u voldoende slaapt
  3. Hoe meer u beweegt, hoe beter! Bij voorkeur in de frisse buitenlucht.
  4. Probeer een gezond gewicht te behouden
  5. Voorkom stress en spanningen
  6. Let goed op uw hygiëne
  7. Probeer te stoppen met roken
  8. Drink voldoende water! (1,5 tot 2 liter per dag)

Maak het verschil

Nieuw onderzoek laat zien dat het immuunsysteem van mensen met obesitas al beter gaat functioneren als ze 5% van hun gewicht verliezen. Dat kleine verschil geeft al een enorme positieve verbetering van de gezondheid. Dat geldt ook voor een klein beetje meer lichamelijke inspanning, zoals wat vaker gaan staan achter uw bureau of een korte wandeling maken. Het is daarom echt de moeite waard om beter te letten op een gezonde leefstijl. Elke kleine stap die u maakt, geeft een groot gezondheidsvoordeel.

Vindt u het moeilijk om hier stappen in te maken? De leefstijlcoach kan u helpen om een gezonde(re) leefstijl te creëren en vast te houden.

Inschrijven op onze nieuwsbrief?