Hoe overleef ik de feestdagen?

20 november 2023

De feestdagen staan weer voor de deur. Sinterklaas, Kerst, de jaarwisseling en al die leuke Kerstborrels en verjaardagen die er nog tussendoor komen. Voor vele een lastige periode. Je bent net zo lekker bezig met het letten op je voeding… en dan vallen al je mooie plannen in duigen. Of niet? Hoe kan je ervoor zorgen dat je deze feestdagen zo goed mogelijk door komt en nog steeds kan genieten van alle leuke momenten? Hieronder delen wij een aantal handige tips met jullie.

Tip 1: Beweeg!

Plan wat extra beweegmomenten in of maak vaker een wandeling. Tijdens de feestdagen eet je vaak wat meer. Kijk daarom op welke momenten je extra kan bewegen. Doe dit bijvoorbeeld na (elke) maaltijd, een klein rondje van bijvoorbeeld 15 minuten. Nog leuker als je dit samen met je familie of vrienden kan doen. Heb je wat buiten de deur gepland? Dan kan je kijken of je de fiets kan pakken of er lopend naar toe kan.

Tip 2: Maak bewuste keuzes en plan vooruit.

In de maand December zijn er vaak meerdere gelegenheden om wat te vieren. Sinterklaas, Kerst en dan heb je ook nog alle Kerstborrels. Het is belangrijk hier een mooie balans in te vinden. Alle dagen losgaan of jezelf elke dag alles verbieden is niet de oplossing. Kijk per week wat je gepland hebt staan en maak keuzes. Kies bijvoorbeeld om op de eerste kerstdag wel alcohol te drinken en op de tweede kerstdag niet. Kies voor de ene dag wel voor een dessert en de andere dag niet. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een lichter ontbijt en lunch te eten als je weet dat je ’s avonds een uitgebreid diner hebt.

Tip 3: Bedenk lekkere food-swaps.

Kijk per maaltijd waar je food-swaps kunt toepassen. Kies bijvoorbeeld voor sorbetijs in plaats van roomijs, zoete aardappel friet uit de oven in plaats van normale friet uit de frituur of maak je eigen sauzen van yoghurt. Wees creatief.

Tip 4: Houd een vast ritme aan.

Probeer geen eetmomenten over te slaan. Heel verleidelijk… maar dit kan ervoor zorgen dat je ’s avonds gaat overeten of tussendoor meer gaat snacken. Ontbijt en lunch gewoon. Zit je nog vol van de avond ervoor? Beweeg! Maak eerst een wandeling in de buitenlucht. Heerlijk!

Tip 5: Drink veel water tussendoor.

Veel mensen drinken met de feestdagen frisdrank of een aantal glaasjes alcohol. Frisdank zit veel suiker in en kan je behoefte naar zoetigheid alleen maar vergroten. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je uitdroogt en dat je meer eetlust krijgt. Belangrijk om tussendoor dus veel water te drinken. Dit bevat geen calorieën, kan je eetlust iets verminderen en zo zorg je ervoor dat je lichaam het vocht binnenkrijgt dat het nodig heeft.

Tip 6: Geef restjes weg of vries ze in.

Heel verleidelijk om na de feestdagen de restjes op te eten. Is toch ook zonde om weg te gooien? Wil je dit voorkomen dan is het misschien handig het eten dat overgebleven is mee te geven aan je vrienden of familie. Een andere mogelijkheid is je eten invriezen. Dan kan je het langer bewaren en verdelen over meerdere eetmomenten. Extra vaak genieten dus 😊

Tip 7: Durf nee te zeggen.

Je hoeft niet alles aan te nemen wat je aangeboden wordt. Ga bijvoorbeeld alleen echt voor datgene dat je heel lekker vindt. Maak vooraf keuzes en voel je vooral niet schuldig. Jij hebt doelen opgesteld om te werken aan je gezondheid. Probeer hieraan te denken en benoem het naar de mensen om je heen! Misschien kunnen ze je erbij helpen.

Tip 8: GENIET!

Feestdagen komen niet elke maand. Wees niet té streng voor jezelf en geniet ook een beetje. Gebruik de bovenstaande tips en dan moet het zeker goed komen! Een juiste balans is belangrijk en dit hoort er ook bij. Op de dagen dat er geen feestdagen zijn, en de dagen erna, pak je de draad gewoon weer op.

Fijne feestdagen allemaal!

Andere nieuwsberichten

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

gabin-vallet-J154nEkpzlQ-unsplash
11 maart 2024

Word jij ook zo blij van bewegen?

tessa-rampersad-5toRIWF2GUY-unsplash
18 december 2023

Gezonde leefstijl tijdens de feestdagen

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details