Minder stress

Stress kan nuttig zijn. Om bijvoorbeeld die ene deadline op het werk te halen of om een examen te halen. Een beetje stress is soms geen probleem, zolang er een balans is tussen inspanning en ontspanning.

Te veel stress heeft een negatieve invloed op de hersenen. Het functioneren gaat achteruit. Je vergeet dingen sneller, bent sneller afgeleid en sneller boos of verdrietig. Door ontspanning, zoals bijvoorbeeld goede slaap, kunnen de hersenen ontspannen. Zo kunnen de hersenen herstellen van de hoeveelheid stress. Het functioneren gaat dan beter en je hebt meer energie en een betere concentratie.

Langdurige stress zorgt ervoor dat onze hersenen niet tot rust komen. De hersenen gaan hier slechter door functioneren, we maken slechtere keuzes en worden ongelukkiger door een overvloed aan negatieve emoties. Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen kunnen ook voorkomen. Voldoende rust en ontspanning is belangrijk om te voorkomen dat je last krijgt van (langdurige) stress.

Tips voor (meer) ontspanning

  • Maak dagelijks tijd vrij voor een ontspannende activiteit;
  • Zoek voor jezelf de juiste ontspanning. Voor de één is het muziek maken of een wandeling maken, voor de ander is het een goed gesprek of een intensieve sportles;
  • Houd de balans tussen inspanning en ontspanning;
  • Zoek uit wat de oorzaak van je stress is. Schrijf voor jezelf op wanneer je stress ervaart en probeer erachter te komen wat je voelt als je stress krijgt. Zo herken je wanneer je last hebt van stress en weet je dat het tijd is voor ontspanning;
  • Luister naar je favoriete muziek of lees een boek;
  • Buiten in de natuur wandelen, sporten of yoga doen kan helpen om te ontspannen.
  • Yoga, mindfulness en meditatie kunnen helpen om te ontspannen. Hier worden vaak ontspannings- en ademhalingsoefeningen gedaan. Zoek eens een cursus in de buurt of kijk naar filmpjes op internet voor inspiratie.

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details