Gezond eten

Eten is dagelijkse kost. Het eten wat wij eten en het drinken wat wij drinken heeft invloed op ons lichaam. Tegenwoordig is eten en drinken vrijwel overal beschikbaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezond eet? En waarom is dit belangrijk?

Hoe eet je gezond?

Het Voedingscentrum heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek de Schijf van Vijf ontwikkeld. De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede voeding van de Gezondheidsraad.

Eten volgens de Schijf van Vijf zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Eten volgens de Schijf van Vijf gaat als volgt.

Eet…

… 2 stuks fruit en minimaal 250 gram groente per dag

… vooral volkoren, zoals volkorenbrood volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst

… minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten

… genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas

… dagelijks een handje ongezouten noten

… zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten

Drink…

… voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie

… zo min mogelijk suikerhoudende dranken

Op de website van het Voedingscentrum staat veel meer informatie over hoe je gezond kan eten. Bent u onder begeleiding van een diëtist(e) en krijg je hier specifiek advies? Het kan dat deze adviezen niet overeenkomen met de Schijf van Vijf, vanwege bijvoorbeeld een specifieke medische reden.

Het Voedingscentrum helpt je graag bij het maken van gezondere keuzes. Ze hebben bijvoorbeeld de Eetwissel ontworpen, waarmee gemakkelijk gezondere keuzes gemaakt kunnen worden.

Gezond eten vermindert de kans op ziekten

De Schijf van Vijf bevat producten die zorgen voor gezondheidswinst. En hoe meer gezondheidswinst, hoe lager de kans op het krijgen van ziekten. Groente en fruit zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf. Het advies is om twee stuks fruit en minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit helpt om de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker, longkanker en diabetes type 2 te verlagen. Daarnaast is de kans op een tekort aan mineralen en vitaminen lager wanneer je genoeg fruit en groente eet.

Gezond eten helpt daarnaast om op gezond gewicht te blijven. En een gezond gewicht zorgt weer voor een lagere kans op (chronische) ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en meerdere vormen van kanker. Daarnaast zorgt een gezond gewicht voor een lagere kans op klachten, pijn en stress- of slaapproblemen

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details