CooL programma

Het CooL-programma wordt gebruikt om gezonder te worden. Een gezondere leefstijl is het doel! Beter in uw vel zitten, afvallen, fitter worden, beter slapen, noem maar op… Bij het CooL-programma werkt u aan uw eigen doelen. U gaat aan de slag met wat u belangrijk vindt.

Begeleiding van een leefstijlcoach

Tijdens het CooL-programma krijgt u begeleiding van een leefstijlcoach. Deze coach is hier speciaal voor opgeleid, heeft een hbo-achtergrond en is aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijcoaches Nederland en ook bij het bijbehorende kwaliteitsregister. Het CooL-programma is een bewezen effectief programma, erkend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat bestaat uit 2 onderdelen: het basisprogramma en het onderhoudsprogramma.

Het CooL programma is een coachingsprogramma. Het is GEEN sportprogramma. Bewegen is op eigen initiatief. De coaching zal zich wel (deels) richten op uw beweegpatroon.

Inhoud programma

Het totale programma duurt 24 maanden, waarbij zowel het basis- als het onderhoudsprogramma bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele sessies. In de groepsbijeenkomsten komen leefstijl gerelateerde thema’s aan de orde, waaronder voeding, beweging, slaap, stress & ontspanning en gedragsverandering. In de individuele sessies is er ruimte om meer op uw persoonlijke situatie in te gaan. U leert in het programma hoe u zichzelf gezonde leefgewoontes kunt aanmeten en hoe u deze op een effectieve manier kunt integreren in uw dagelijks leven. Hierdoor kunt u een verandering in leefstijl ook daadwerkelijk volhouden, met blijvend resultaat.

Resultaten van CooL

Een promotieonderzoek van de Universiteit Maastricht naar de resultaten van CooL in de periode 2014 t/m 2018 laat een aantal opvallende resultaten zien:

  • Deelnemers blijken na deelname aan het CooL-programma meer te bewegen, minder te zitten en deelnemers zijn gezonder gaan eten.
  • De intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt en de extrinsieke motivatie is verminderd. Mensen zijn dus gezonder omdat ze het zelf willen.
  • De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
  • In totaal bleek 62% van de deelnemers te zijn afgevallen op lange termijn; 22% had een gewichtsverlies van meer dan 5% en 43% had een gewichtsverlies van meer dan 2%.

Voor wie is CooL geschikt?

Een leefstijlcoach is iets voor u wanneer u blijvend een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen. Daarbij focust de coach zich op gezond eten, voldoende bewegen en op tijd ontspannen en uw rust pakken. Afhankelijk van welke obstakels u ervaart, werkt een leefstijlcoach samen met u aan onder andere uw motivatie, uw valkuilen, het vergroten van uw wilskracht, het veranderen van oude gewoontes en het voorkomen van terugval. Op die manier coacht een leefstijlcoach u stap voor stap bij het realiseren van een leefstijl waar u zichzelf goed bij voelt, die bij u past en voor u werkt.

Extra ondersteuning nodig of komt u niet in aanmerking?

Heeft u nog doelen die u wilt bereiken? Wilt u graag meer begeleiding van uw leefstijlcoach? Plan dan extra sessies in met uw coach. Dit kan vóór, tijdens en na het programma. Komt u niet in aanmerking voor de GLI programma’s? Dan zijn de 1-op-1 trajecten een perfecte manier om alsnog met met uw leefstijl aan de slag te gaan. Bereikt u samen meer dan alleen? Kies dan voor een duo coaching traject waarbij u samen met uw partner, vriend(in) of iemand anders aan uw doelen kunt werken! *Let op: dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Voorwaarden deelname

Voor een deelname aan het leefstijlprogramma CooL die volledig wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen:

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U heeft overgewicht (BMI 25-30) en een (matig) verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en DM 2 of;
  • U heeft overgewicht (BMI 25-30) en last van slaapapneu of artrose of;
  • U heeft obesitas (BMI ≥30);
  • U heeft voldoende motivatie om het complete CooL-programma te doorlopen

Heeft u na het lezen van alle informatie nog vragen over CooL? Of wilt u graag deelnemen aan het programma? Vul het contactformulier in en we nemen contact met u op.

Vergoedingen

Iedere volwassene kan meedoen met het CooL programma. Als u in aanmerking komt voor deelname, dan krijgt u het programma volledig vergoed

De kosten van het volledige programma zijn in 2023 door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld op €1427,- euro (inclusief BTW). Voldoet u aan bovenstaande criteria? Dan wordt het leefstijlprogramma door bijna alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Deelname aan het leefstijlprogramma CooL kost u dan helemaal niets. De kosten van het CooL programma vallen dan niet onder het eigen risico en er is geen eigen bijdrage nodig. U heeft wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Twijfelt u of u in aanmerking komt? Of twijfelt u of uw zorgverzekeraar de kosten vergoed? Kijk dan op onze pagina over vergoedingen.

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details