Beter slapen

Slapen is een dagelijkse bezigheid. Ons lichaam komt tot rust en gaat eventjes ‘uit’. Dit geldt ook voor ons brein. Ons lichaam krijgt de perfecte kans om te herstellen als we slapen.

De aanbevolen duur van slaap voor volwassenen is 7 tot 9 uur. Voor kinderen is dit nog iets langer. Niet alleen de lengte van de slaap is belangrijk, maar ook de kwaliteit van de slaap. Denk hierbij aan hoe vaak u wakker wordt, hoe snel u inslaapt en hoe uitgerust u wakker wordt.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen over het algemeen langer slapen dan mannen, maar wel slechter. Vergeleken met mannen komen vrouwen daarnaast moeilijker in slaap, hebben ze meer moeite om door te slapen en gebruiken ze ook vaker slaapmedicatie

Mensen die korter slapen dan aanbevolen kunnen last hebben van slapeloosheid. Ook als langer wordt geslapen dan de aanbevolen hoeveelheid kan er sprake zijn van slapeloosheid. De Hersenstichting heeft drie symptomen van slapeloosheid op een rij gezet:

  • Moeite met in slaap komen
    • Duurt langer dan 30 minuten voor je in slaap valt
    • 4% van vrouwen van 18 t/m 25 jaar heeft hier moeite mee (vs. 19.6% van de mannen). Bij 65+ is het verschil het grootst; 19.9% van de vrouwen moeite vs. 7.9% van de mannen
  • Moeite met doorslapen
    • ’s nachts wakker worden en moeilijk weer in slaap kunnen vallen.
    • Vooral vrouwen vallen moeilijker weer in slaap na nachtelijk wakker worden
    • Bij pubers van 14 t/m 17 jaar heeft 28% van de vrouwen last vs. 19.3% van de mannen. Bij 65+ heeft 25.2% van de vrouwen last vs. 14.5% van de mannen
  • Vroeg wakker worden
    • Vanzelf vroeg wakker worden neemt toe naar mate de leeftijd stijgt.
    • 21% van de Nederlanders van 41 t/m 65 jaar wordt te vroeg wakker. Bij 65+ komt dit slaapprobleem het meest voor: vrouwen 27.8% vs. Mannen 18.4%.

Als deze symptomen minimaal drie keer per week voorkomen, dit minimaal drie maanden lang duurt en u er overdag last van ondervindt dan is er sprake van slapeloosheid. Bij verstorende slaapomstandigheden, zoals iemand die u ’s nachts wakker maakt, geldt dit niet als slapeloosheid.

Belang van goed slapen

Tijdens onze slaap krijgt ons lichaam en ons brein de kans om te herstellen. Dingen die u overdag heeft ervaren of geleerd, worden tijdens uw slaap verwerkt in uw brein. Goed slapen zorgt ervoor dat uw geheugen beter is en dat uw beoefende vaardigheden zich beter ontwikkelen. Iemand die beter wilt worden in het bespelen van een muziekinstrument heeft dus belang bij goede slaap.

Goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen. Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op verschillenden brein-gerelateerde aandoeningen zoals angststoornissen, depressie en dementie, en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Slaap wordt vaak over het hoofd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl, terwijl dit juist zo essentieel is.

Hoe kan je beter slapen?

Een goede nachtrust begint bij de dingen die u doet voordat u gaat slapen. Druk bezig zijn met werk of sport voordat u gaat slapen is niet verstandig. Daarnaast heeft licht invloed op uw brein. Het gebruik van beeldschermen of felle lampen kan ervoor zorgen dat uw brein niet de kans krijgt om tot rust te komen. Daarom wordt geadviseerd om het gebruik van beeldschermen in ieder geval een uur voor het slapen gaan te vermijden. Het lezen van een boek of het maken van een korte wandeling kunnen goede alternatieven zijn. Heeft u hier geen behoefte aan? Probeer voor uzelf eens te bepalen wat een goed alternatief zou zijn voor het beeldschermgebruik voorafgaand aan het slapen. Het gebruik van een blauw-licht filter of een bril die blauw-licht filtert zou mogelijk kunnen helpen om de invloed van beeldschermen op uw slaap te verminderen

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details