Meer bewegen

Bewegen is gezond. Hoeveel je ‘moet’ bewegen om gezond te blijven is vastgesteld in de Nederlandse beweegrichtlijnen. De Gezondheidsraad heeft deze opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. De belangrijkste conclusie: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Voor volwassenen en ouderen luidt de richtlijn als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter;
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen levert een extra gezondheidsvoordeel op;
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen word geadviseerd dit te combineren met balansoefeningen;
  • Voorkom veel stilzitten.

Voordelen bewegen

Bewegen heeft talloze voordelen. Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Veel bewegen hangt samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Hoe meer beweging, hoe meer gunstige effecten. De meeste gezondheidswinst vindt plaats bij de overgang van non-actief naar actief. Dus beweegt u nauwelijks? Dan is er veel winst te behalen.

Bij ouderen verlaagt bewegen het risico op botbreuken en verbetert het de spierkracht en de loopsnelheid. Veel bewegen hangt daarnaast samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie.

Bij kinderen verlaagt bewegen het risico op depressieve symptomen, verbetert het de insulinegevoeligheid en botmassa en verlaagt het – bij kinderen met overgewicht en obesitas – de BMI en de vetmassa. Bewegen verhoogt daarnaast de cardiorespiratoire fitheid (conditie) en spierkracht.

Zitten

Weinig bewegen gaat vaak samen met veel zitten. En veel zitten hangt samen met een hoger risico op sterfte aan hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Hier is het laatste punt van de Nederlandse beweegrichtlijn op gebaseerd; voorkom veel stilzitten.

Tips om meer te bewegen

  • Download de ‘Ommetje’ app en ga samen met familie, vrienden of collega’s de strijd aan in een wandelcompetitie;
  • Probeer dagelijks iets meer te bewegen: door klein te beginnen wordt het vanzelf makkelijker om meer te bewegen;
  • Plan uw beweegmomenten in, zodat u tijd vrijhoudt om te bewegen;
  • Vind iets wat u leuk vindt, dit maakt het makkelijker om vol te houden;
  • Combineer het bewegen met het ontspannen door bijvoorbeeld te wandelen in het bos: twee vliegen in één klap!

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details