Dik in orde (4)
Ik ben Margot, 54 jaar, getrouwd en moeder van 2 tieners. Tussen 2019 tot 2021 nam ik deel aan een G.L.I. (leefstijlprogramma) en veranderde met succes mijn leefstijl. Ik raakte 35 kilo kwijt en kreeg een stuk van mijn zelfvertrouwen terug. In mijn blogs lees je hoe ik was, hoe ik veranderde, wat het me opgeleverd heeft en hoe ik het in stand houd.
In mijn vorige blog vertelde ik dat ik tijdens mijn tweede zwangerschap zwangerschapsdiabetes kreeg.
Spoedkeizersnede
Niemand benoemde het destijds, maar ik denk dat mijn eigen overgewicht wel degelijk invloed heeft gehad op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Mijn glucosewaarden schoten enorm omhoog en binnen zeer korte tijd moest ik beginnen met het gebruiken van insuline. Ik had bijna dagelijks contact met de diabetesverpleegkundige van het ziekenhuis en zat al snel bij de diëtist aan tafel. Daar werden een aantal misverstanden over voeding besproken. Dat was verhelderend. Ik dacht bijvoorbeeld dat het beter was om macaroni of rijst zonder, of met een heel klein beetje saus te nemen: “kale rijst of macaroni”. Ik heb er veel van geleerd. Mijn buik groeide enorm. Ik weet nog dat mijn moeder vroeg of de uitgerekende datum wel correct was, maar die was door meerdere echo-controles bevestigd. Ik bleek heel veel vruchtwater te hebben. Op een avond, ruim 8 weken voor de uitgerekende datum, braken mijn vliezen. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en kreeg injecties waardoor de longen van ons kindje eerder zouden rijpen. Een paar dagen later was een spoedkeizersnede nodig omdat het niet goed ging met ons kindje. Gelukkig verliep het goed.
Risico’s van overgewicht voor aanvang van de zwangerschap
Ons te vroeg geboren kindje werd een ‘suikerbaby’ genoemd. Hij was nogal groot voor een premature baby. Onze zoon kwam op de afdeling neonatologie, aan sondevoeding en de nodige controledraadjes. Het zag er niet fijn uit en we maakten ons grote zorgen. Na bijna 8 weken mochten we hem gelukkig mee naar huis nemen en ging het eigenlijk heel goed met hem. Tijdens de nabespreking met de gynaecoloog gaf zij aan geen oorzaak te kunnen noemen voor hoe de zwangerschap verlopen was en de reden dat een spoedkeizersnede nodig werd.
Toen deze spannende periode achter de rug was en ik weer aan het werk ging, hoorde ik van een ouder bij de kinderopvang een vergelijkbaar verhaal. Hun kindje had het echter niet overleefd. Later heb ik op internet informatie gezocht en gevonden over het hebben van overgewicht in combinatie met zwangerschapsdiabetes en de daarbij behorende risico’s. Ik ben er erg van geschrokken:
“Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan leiden tot de dood van een baby voor of kort na de geboorte.”
“Als je eenmaal zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is de kans 50% dat je binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2 krijgt.”
“Een gezonde leefstijl is de kern in de preventie en de behandeling van zwangerschapsdiabetes. Uit onderzoek van Dr. Romy Gaillard blijkt dat vooral overgewicht en obesitas voor aanvang van de zwangerschap nadelige gevolgen hebben voor moeder en kind.”
In mijn volgende blog lees je hoe het verder ging met mijn glucosewaarden en of ik nog steeds of inmiddels diabetes heb.