Afvalmedicatie

Wat is afvalmedicatie?

Sinds 2022 worden verschillende soorten medicatie vergoed in combinatie met deelname aan een GLI programma. Als leefstijlcoaches schrijven wij deze medicatie niet voor. U kunt wel in aanmerking komen voor een vergoeding van deze medicatie als u meedoet aan een GLI programma bij ons. Op deze pagina vindt u meer informatie over de medicatie. Wij geven geen medisch advies, lees altijd de bijsluiter voor gebruik en raadpleeg een arts voor meer informatie.

Saxenda (liraglutide)

Saxenda is een medicijn dat wordt gebruikt om gewichtsverlies te bevorderen bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Het actieve ingrediënt, liraglutide, werkt door het gevoel van verzadiging te verhogen, waardoor de eetlust wordt verminderd en de calorie-inname wordt beperkt.

Saxenda wordt geleverd in de vorm van een injectie en wordt subcutaan toegediend, meestal in de buik, dij of bovenarm. De dosering begint laag en wordt geleidelijk verhoogd, afhankelijk van hoe goed het wordt verdragen en de mate van gewichtsverlies dat wordt bereikt.

In Nederland wordt Saxenda vergoed door de zorgverzekering onder specifieke voorwaarden. Om in aanmerking te komen, moet men gedurende een jaar actief hebben deelgenomen aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Daarnaast moeten de volgende voorwaarden worden vervuld:

  • Een BMI hoger dan 40; OF
  • Een BMI tussen de 35 en 40, samen met een van de volgende aandoeningen: hart- of vaatziekte, slaapapneu, artrose.
  • Geen diabetes type 2 hebben.

Het gebruik van Saxenda wordt niet langer vergoed als na drie maanden behandeling minder dan 5% gewichtsverlies is bereikt. De aanvraag voor Saxenda kan worden ingediend door de huisarts na beoordeling van de geschiktheid van de patiënt volgens de gestelde criteria.

Mysimba (Naltrexon/Bupropion)

Mysimba is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van obesitas bij volwassenen. Het bevat twee werkzame stoffen, naltrexon en bupropion, die samenwerken om de eetlust te verminderen en het hunkeren naar voedsel te onderdrukken.

Mysimba wordt geleverd in de vorm van tabletten die via de mond worden ingenomen. De dosering begint laag en wordt geleidelijk verhoogd om de tolerantie te beoordelen en het gewenste effect te bereiken.

Het gebruik van Mysimba wordt vergoed door de zorgverzekering onder specifieke voorwaarden. Om in aanmerking te komen, moet men gedurende een jaar volledig hebben deelgenomen aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Daarnaast moeten de volgende voorwaarden worden vervuld:

  • Een BMI hoger dan 30; OF
  • Een BMI tussen de 27 en 30, samen met een van de volgende aandoeningen die met gewicht samenhangen: diabetes type 2, hart- of vaatziekte, artrose, slaapapneu.

Het gebruik van Mysimba wordt gestaakt als na vier maanden behandeling minder dan 5% gewichtsverlies is bereikt. De huisarts kan een aanvraag voor Mysimba indienen na beoordeling van de geschiktheid van de patiënt volgens de gestelde criteria.

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details