Moet je ontbijten om je lichaam op gang te brengen?
Er wordt vaak gezegd dat je je lichaam ‘moet’ ontbijten om je ‘motor’ weer op gang te krijgen. Maar is dat wel zo? Of helpt niet ontbijten juist bij vetverbranding? Er zijn veel uitspraken over dit onderwerp, maar wat is nu eigenlijk de waarheid?
Het idee dat je moet ontbijten om je lichaam weer in gang te zetten, is niet helemaal juist. Je lichaam blijft namelijk continu functioneren, ook tijdens de nacht. Je stofwisseling is ook ’s nachts actief en zorgt ervoor dat processen zoals ademhaling, bloedsomloop en herstel goed blijven verlopen. Voor de benodigde energie haalt je lichaam deze processen uit opgeslagen glycogeen (opgeslagen koolhydraten) of vetreserves. In de ochtend piekt ook je cortisol, het stresshormoon, dat je energie mobiliseert en je lichaam alert maakt. Dit proces zorgt ervoor dat je lichaam al in staat is te functioneren, zelfs zonder dat je ontbijt.
Is ontbijten nodig voor vetverbranding?
Ontbijten is dus niet per se noodzakelijk, maar het kan wel invloed hebben op je vetverbranding. Wanneer je ’s ochtends ontbijt, zijn je glycogeenvoorraden vaak lager, waardoor je lichaam energie uit vetreserves haalt. Dit effect kan nog versterkt worden als je ’s ochtends op een lege maag sport. Echter, voor wie zich richt op krachttraining, kan het overslaan van het ontbijt nadelig zijn. Je spieren kunnen dan afbreken om energie te verkrijgen, wat op lange termijn je spiermassa vermindert en je stofwisseling vertraagt. Minder spiermassa betekent namelijk een lager metabolisme, wat resulteert in minder vetverbranding in rust.
Voor mensen die intermittent fasting beoefenen of geen honger hebben in de ochtend, kan het overslaan van het ontbijt bovendien nuttig zijn om calorieën te besparen. Maar let op: als het niet ontbijten leidt tot grotere honger later op de dag, kan dit juist ongezonde eetgewoonten stimuleren. Je hebt dan wellicht meer kans om te snacken en voor suiker- en vetrijke producten te kiezen, die vaak meer calorieën bevatten dan een gezond ontbijt. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je meer calorieën binnenkrijgt dan nodig, waardoor je doel om calorieën te besparen of vet te verbranden niet wordt bereikt.
Wat is nu het beste?
Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig en hangt sterk af van de persoon. Voor sommige mensen kan een voedzaam ontbijt fijn zijn om de energie op peil te houden, honger gedurende de dag te beperken en de hormonen in balans te houden. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel en cortisolniveau stabiel blijven, wat helpt om je energieniveau gedurende de ochtend te behouden. Dit is vooral belangrijk voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes of verhoogd cortisol.
Het belangrijkste is om te luisteren naar je lichaam en te ontdekken wat voor jou werkt. Iedereen heeft andere behoeftes en wat voor de één goed werkt, hoeft niet per se voor de ander hetzelfde effect te hebben. Dit proces is heel persoonlijk. Uiteindelijk draait het erom dat de calorie-inname gedurende de dag of week lager is dan de energie die je verbruikt. Wil je hier meer over leren? Luister dan naar podcast #1 van Mr. Foodcoach, ‘Maak afvallen makkelijk’, te vinden op Spotify. Deze podcast gaat dieper in op de caloriebalans en wat belangrijk is bij het afvallen.