Eiwitten zijn belangrijk – Waarom?

24 mei 2023

Eiwitten zijn een van de soorten voedingstoffen die in ons eten zitten. Je lichaam gebruikt eiwitten als bouwsteentjes. In je lichaam worden deze bouwsteentjes gebruikt om heel veel verschillende dingen te maken. In ieder deel van jouw lichaam worden eiwitten gebruikt om te zorgen dat jouw lichaam goed werkt. Een voorbeeld hiervan is zuurstof. Zuurstof kan in jouw lichaam gebruikt worden dankzij bepaalde eiwitten!

Waar zitten eiwitten in?

In veel verschillende soorten eten zitten eiwitten. Er zijn soorten eten waar veel eiwitten in zitten, en soorten waar weinig eiwitten in zitten. Als er veel eiwitten in een voedingsmiddel zitten, wordt dit een bron van eiwitten genoemd. Dit staat dan ook op het etiket. Bronnen van eiwitten zijn:

Hoe zit dat met eiwitten in de Schijf van Vijf?

Het advies van het Voedingscentrum is om verschillende bronnen van eiwitten te gebruiken. Niet alle bronnen van eiwitten staan in de Schijf van Vijf. Hoe komt dit? Het kan zijn dat sommige bronnen van eiwitten veel suiker, verzadigd vet of zout bevatten. Deze bronnen zijn ongezonde keuzes. Dit is de reden dat mager gehakt wel in de Schijf van Vijf staat, maar half-om-half gehakt niet. Klik hier voor een volledig overzicht.

Op welk moment kan je het beste eiwitten eten?

Je eet al gauw de hele dag door eiwitten als je gevarieerd eet. Er zijn momenten waarop extra eiwitten jou kunnen helpen. Eiwitten zijn namelijk belangrijk bij het herstel en de opbouw van spieren. Het eten van extra eiwitten rondom je sportactiviteiten kan jou dus helpen. Probeer eens een beetje magere kwark na je training te eten, en je zal merken dat je minder spierpijn hebt.

Hoe kun je eiwitten inzetten bij een gezonde leefstijl?

Zoals hierboven is gezegd, kunnen eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van spieren! Het eten van genoeg eiwitten is verder belangrijk om je lichaam goed te laten werken. Maar, een ander leuk feitje is dat eiwitten ervoor zorgen dat je minder honger hebt. Het eten van eiwitten geeft een vol gevoel, waardoor je minder honger zult hebben. Dit kan jou dan weer helpen om minder snel te snacken. In de sessies over voeding ga je hier dieper op in samen met jouw leefstijlcoach van Gezond Leefstijlcoaching.

Andere nieuwsberichten

beth-macdonald-7Y8gfWM-1dw-unsplash
2 juli 2024

Dik in orde (3)

josh-rose-qWBoBpeOxjo-unsplash
17 juni 2024

Dik in orde (2)

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details