Misleiding en verleiding in de supermarkt (deel 2)

24 mei 2023

Verleidingen zijn overal. Je zou hier vast beter mee om willen gaan. De eerste stap is bewustwording. Probeer bewust te worden van alle verleidingen om je heen. Wat trekt jou? En waarom? Vervolgens wil je er mee leren omgaan. Alles draait om een goede voorbereiding.

Goedkoop en kleurrijk

De verleiding voor de consument in de supermarkt is groot in geval van ultra-processed foods. Dit zijn ultra-bewerkte producten, die je niet in de natuur tegen zou komen. Ze zijn gemaakt in een fabriek. Deze liggen in grote hoeveelheden en variatie in de schappen. Denk bijvoorbeeld aan koek, snoep, chips en chocola. Deze “foods” worden aangeboden in allerlei kleuren en verpakkingen. Vooral het vermijden van deze producten is lastig. Ze zijn overal verkrijgbaar, vaak in de aanbieding of laaggeprijsd. Ook staan ze vaak op kopstellingen van een schap waardoor ze voor de consument goed zichtbaar zijn. De kans op verleiding tot aankoop is dan groot en levert de winkelier veel geld op. Dit maakt het voor de consument lastig om ‘nee’ te zeggen.

Overal zijn verleidingen

Na al die verleidingen volgt bij de kassa ook nog eens een confrontatie met snoep en snacks die daar voor het grijpen liggen. Voor de consument is het een uitdaging om weerstand te bieden tegen deze zoetigheid en vette producten. De consument wordt als het ware door de omgeving getraind ongezond te eten. Het is daarom van belang die ongezonde omgeving aan te pakken door het wegnemen van  misleiding en verleiding en de consumenten te omringen met gezonde producten. Zo’n ingreep zal voor sommigen betuttelend overkomen. Mensen moeten hun eigen keuzes kunnen maken.  Het is echter de vraag in hoeverre er een vrije keuze is wanneer 74 procent van de voeding in de supermarkt vol ligt met (verscholen) suiker. Suiker dat consequenties heeft voor de gezondheid.

Goede stappen

Gelukkig zijn er ook voorbeelden waarbij de consument wordt geholpen en gestimuleerd om gezonde keuzes te maken. Zo staan op sigarettenverpakkingen gezondheidswaarschuwingen en is het sinds 1 oktober 2020 verplicht neutrale sigarettenpakjes te presenteren. Ook zijn kinderhelden verboden op verpakkingen en wordt vanaf 1 juli 2022 elk brood aangeduid met wit, bruin of volkoren. Zo weet je precies wanneer je het juiste brood te pakken hebt.

Omgaan met verleidingen

We weten dus dat er ontzettend veel verleidingen zullen zijn in de supermarkt. Door je goed voor te bereiden op deze verleidingen, kan jij hier beter mee omgaan. Maak van tevoren een lijstje van de producten die je nodig hebt. Probeer een gezonde basis te bedenken, waarbij af en toe ruimte is voor iets ongezonds. Haal vervolgens niet meer dan je nodig hebt.

Een goede voorbereiding

Je herkent het vast wel; je hebt de hele dag gewerkt en gaat naar de supermarkt om je avondeten bij elkaar te sprokkelen. Je bent moe, je maag begint te knorren en je begint langzaam zin te krijgen in iets lekkers. Al snel raak je geïrriteerd, want je hebt geen flauw idee wat je moet eten. De makkelijke, vaak ongezonde keuze, ligt op de loer. Had je maar een lijstje gemaakt… Het was nog fijner geweest als je van tevoren al je boodschappen in huis had gehaald. En het was nog fijner geweest als je al je voorbereidingen voor het avondeten al had afgerond. De groente wassen en snijden, de pannen klaarzetten, noem maar op… Het is wel duidelijk; een goede voorbereiding vergroot de kans op een gezonde keuze.

Het is overduidelijk dat er meer nodig is om de verleidingen in de supermarkt te verminderen. Aan de andere kant is het belangrijk om te leren om te gaan met deze verleidingen. We weten dat ze er zijn, maar hoe ga je ermee om? Door bewust te worden van de verleidingen en vervolgens gebruik te maken van een boodschappenlijstje, koop jij alleen wat je nodig hebt. Succes!

Andere nieuwsberichten

beth-macdonald-7Y8gfWM-1dw-unsplash
2 juli 2024

Dik in orde (3)

josh-rose-qWBoBpeOxjo-unsplash
17 juni 2024

Dik in orde (2)

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details