Wat eten we vandaag? Tips voor een goede weekplanning!
Je kent het vast wel! Na een drukke dag nog snel langs de winkel om eten in te slaan. Maar je hebt totaal geen inspiratie, en voor het gemak wordt het weer die pasta die snel klaar is en iedereen in het gezin lekker vindt. Wel zo gemakkelijk, maar eigenlijk ben je dit gejakker zat en wil je wel eens wat nieuws bereiden. Hoe kun je dit bereiken?
Tips voor een goede weekplanning:
Maak op een vaste dag in de week een boodschappenlijst. Dit zorgt ervoor dat het een gewoonte wordt. Overleg met je huisgenoten wat er die week op hun programma staat. Wanneer wordt er gesport? Is er misschien een vergadering die uit kan lopen of een ouderavond? Allemaal zaken waar je met je planning rekening mee dient te houden.
Check van te voren wat je nog in huis hebt. Is je basisvoorraad nog op orde of is het tijd om aan te vullen? Denk hierbij aan koffie, thee, pasta, rijst, uien, knoflook, kruiden, olie, boter, brood, crackers etc. Vergeet ook je vriezer niet te checken! En denk aan spullen die je wekelijks nodig hebt naast je eten en drinken. Zoals toiletpapier, keukenrol, afwasmiddel, douchegel.
Nadat je de boodschappen hebt genoteerd voor ontbijt, lunch en de gezonde tussendoortjes is het tijd om te bedenken wat je als avondmaaltijd gaat eten. Je kunt tegenwoordig alles op internet vinden: Makkelijke, gezonde en lekkere maaltijden, vegetarisch, met vlees of vis of veganistisch, glutenvrije maaltijden of maaltijden voor als je een lactose intolerantie hebt. Heb je een gerecht gevonden wat je vaker wilt eten, sla het dan op of print het en maak een kookboekje met je favoriete gerechten. Dit scheelt de volgende keer een hoop tijd.
Hoe zorg je voor een lekkere, gezonde weekplanning?
- Zorg voor variatie! Denk hierbij aan pasta, rijst ,noedels, couscous, wraps, aardappels en ovengerechten. Wissel vlees, vis en vegetarische gerechten af.
- Kook gezond! Eet zoveel mogelijk volkoren producten, eet zo min mogelijk uit pakjes, laat room e.d. achterwege. Eet minimaal 250 gram groenten per dag en vul het aan met een salade of rauwkost. Gebruik olijfolie om in te bakken en voor je dressings. Koop groenten van het seizoen, dit scheelt ook in je portemonnee. Je kunt gerust ook gebruik maken van diepvriesgroenten, hier zitten de vitaminen nog in. Kijk voor meer informatie op de website van het voedingscentrum, je vindt hier ook de schijf van vijf! Neem de folders van de winkel door en kijk naar de aanbiedingen, zo doe je ook vaak inspiratie op voor maaltijden.
- Heb je een drukke week voor de boeg? Kies dan voor makkelijk te bereiden maaltijden. Of misschien kun je op zondag al een ovenschotel klaarmaken, die je op maandag zo in de oven schuift. Maak een extra grote pan en vries een portie in. Haal deze de avond van te voren uit de vriezer en zet deze in de ijskast. Je hoeft het alleen nog maar op te warmen de volgende dag. Doop 1 dag in de week om tot themadag. Bijvoorbeeld een kliekjesdag, of soep met brood of pannenkoeken.
Om je vast wat inspiratie te geven, volgt hierbij mijn favoriete recept:
Couscoussalade met Halloumikaas voor 4 personen (vegetarisch)
Ingrediënten:
- 300 gram volkoren couscous
- 3 bosuitjes
- 1 rode ui
- ½ potje in plakjes gesneden zongedroogde tomaatjes
- 300 gram sugar snaps
- ½ komkommer
- 1 bakje cherrytomaatjes
- ½ potje zwarte olijven in schijfjes
- 2 rijpe avocado’s
- 1 bosje fijngehakte peterselie
- 100 gram pijnboompitjes
- 200 gram Halloumikaas
Voor de dressing
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- Sap van 1 citroen
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Bereidt de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking, roer goed door, laat afkoelen en doe het in een grote schaal.
Maak een dressing van de olijfolie, het citroensap en maak op smaak met peper en zout.
Snij de bosui in kleine ringetjes en snipper de ui. Maak de sugar snaps schoon en blancheer ze kort. Snij de komkommer in kleine blokjes en de tomaatjes in vieren. Snij de avocado in mooie schijfjes. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Doe de bosui, rode ui, peterselie, sugar snaps, olijven, komkommer, tomaat en zongedroogde tomaat bij de couscous. Giet de dressing erover en roer goed door. Proef of het goed op smaak is. Verdeel de avocadoschijven over de salade en strooi de pijnboompitjes erover heen.
Snij de Halloumikaas in plakken en bak deze aan beide kanten bruin in olijfolie en leg op de salade.
In plaats van de Halloumikaas kun je er ook een stuk gebakken zalm of kipfilet bij serveren!
Eet smakelijk!