Beter omgaan met stress: van moeten naar willen!

25 september 2023

Moeten

Herken je dit? Je hoort jezelf vaak zeggen: Ik moet een paar kilo afvallen, ik moet meer bewegen, ik moet overwerken, ik moet meer genieten, ik moet mijn huis opruimen en ga zo maar door. Wat denk je dat het woord “moeten” met je doet? Het is dwingend, het voert de druk op, het klinkt onvriendelijk, je legt de lat hoog voor jezelf, het werkt beperkend en maakt je energie klein.

Stel je eens voor dat je tegen je collega of vriendin zou zeggen: Je moet….Denk je dat degene tegen wie je dit zegt in actie komt? Ik denk het niet. Waarom zeg je het dan wel tegen jezelf? En wat doet het met jou? Het maakt je onrustig, gejaagd, je ademhaling versnelt, het voelt alsof je achterna gezeten wordt. En de kans is groot dat er niets meer uit je handen komt, door de druk die je jezelf oplegt.

Mogen

Wat gebeurt er met je als je moeten door mogen vervangt? Het klinkt vriendelijker, minder dwingend, compassievol en dat geeft een fijn gevoel. Je geeft jezelf een keuze om iets wel of niet te doen. Het maakt duidelijk waar je prioriteiten liggen en dit werkt verhelderend. Dit kan bevrijdend werken en mogelijk kom je hierdoor in actie. Of is dit te vrijblijvend? En zeg je de hele dag tegen jezelf, ik mag dit doen maar het moet niet. Nou dan doe ik het niet!

Maar ja, er moeten wel degelijk heel veel dingen gebeuren. Hoe kom je dan toch in actie zonder dat je die enorme druk voelt en de stress door je lijf voelt gieren?

Willen

Wat gebeurt er met je als je moeten door willen vervangt? Voel je je energie al toenemen? De kracht van het woord willen is enorm. Je moet niet, maar je wilt iets! Jij bepaalt en maakt de keuze om in actie te komen. Dit maakt dat je je onafhankelijk voelt en de regie in handen hebt. Je voelt je vrij.

Hoe pas je dit toe in je dagelijkse leven?

Ik wil graag bewegen omdat het gezond is en ik ervan ontspan. Ik wil afvallen omdat ik mijn favoriete jurk dan weer pas en ik mijn dagelijkse taken beter kan uitvoeren. Ik wil meer zelfvertrouwen ontwikkelen zodat ik mijn grenzen beter kan aangeven.

Ga er maar eens mee aan de slag en voel hoeveel krachtiger en meer ontspannen je in het leven zult staan!

En bedenk: Je moet niets, je mag van alles en je wil heel graag!

Andere nieuwsberichten

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

gabin-vallet-J154nEkpzlQ-unsplash
11 maart 2024

Word jij ook zo blij van bewegen?

tessa-rampersad-5toRIWF2GUY-unsplash
18 december 2023

Gezonde leefstijl tijdens de feestdagen

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details