Een gezondere leefstijl is net als terugkomen van vakantie

24 mei 2023

Het is zomertijd. Veel mensen gaan op vakantie of nemen enkele weken vrij van werk. Je ritme verandert. Normaal ga je ’s ochtends (als je van 9 tot 5 werkt) naar je werk en kom je aan het einde van de dag thuis. Tijdens je vakantie ziet dit ritme er waarschijnlijk heel anders uit. Je hebt over het algemeen meer tijd om te werken aan je doelen op het gebied van gezondheid. Na je vakantie ga je weer aan het werk. Maar hoe zit het dan met die gezonde doelen?

Richting bepalen

De eerste stap bij het terugkomen van vakantie is om te bepalen wat je graag zou willen. Welke dingen wil je graag bereiken in de komende tijd? Vervolgens ga je bepalen waar je jouw aandacht en tijd op gaat richten. Je zult namelijk keuzes moeten maken; onze vrije tijd is niet oneindig. Het opstellen van doelen helpt jou bij het bepalen van jouw richting. Je weet waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken. Zonder richting zal je doelloos bezig zijn. Met richting kun jij jezelf motiveren om dat doel te behalen. Bovendien kun je jouw successen vieren als je dat doel hebt behaald. Je hebt immers gedaan wat je wilde doen; mooi toch?

Acties bedenken

Nadat je weet waar je mee aan de slag gaat, kun je naar de volgende stap: het bedenken van actieplannen. De belangrijkste vraag hierbij is; hoe ga ik mijn doelen behalen? Probeer hierbij zo duidelijk mogelijk te zijn. ‘Gezonder eten’ klinkt als een goede actie, maar dit is nog redelijk vaag. De een vindt ‘gezonder eten’ hetzelfde als ‘dagelijks iets meer water drinken’, terwijl de ander ‘gezonder eten’ omschrijft als ‘eten volgens de Schijf van Vijf’.

Hoe duidelijker en concreter jouw acties, hoe gemakkelijker jij hiermee aan de slag kunt gaan. Een actie zoals ‘dagelijks 30 minuten wandelen, na het avondeten’ is concreet. Je weet WAT je gaat doen en WANNEER.

Planning maken

Bij het uitvoeren van jouw acties is het ‘wanneer’-onderdeel ontzettend belangrijk. Mensen zijn gewoontedieren. Als we nieuwe dingen gaan toevoegen aan ons dagelijks leven, dan zullen we daaraan moeten wennen. Je herkent het vast wel; het is 1 januari en je hebt allerlei goede voornemens bedacht. Het bedenken is niet moeilijk, maar het uitvoeren van deze voornemens is het lastige onderdeel. Dat komt omdat we niet gewend zijn om die nieuwe acties uit te voeren.

Probeer de acties in te plannen in je dagelijks leven, met bijvoorbeeld een agenda of door het af te spreken met familie/vrienden. Je zult merken dat de nieuwe acties langzamerhand onderdeel worden van jouw nieuwe ritme.

Het terugkomen van vakantie is soms net zo lastig als het werken aan een nieuwe leefstijl; je zult weer moeten wennen aan een nieuw ritme. Probeer stap voor stap, met voldoende geduld, nieuwe dingen toe te voegen aan jouw dagelijks leven. Je zult vanzelf gaan wennen aan je nieuwe ritme.

Andere nieuwsberichten

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

gabin-vallet-J154nEkpzlQ-unsplash
11 maart 2024

Word jij ook zo blij van bewegen?

tessa-rampersad-5toRIWF2GUY-unsplash
18 december 2023

Gezonde leefstijl tijdens de feestdagen

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details