Hoe pak je jouw gezonde leefstijl weer op na de vakantie?

11 september 2023

Weer thuis en merk je dat je broek wat strakker zit en je conditie wat achteruit gegaan is? Dat is niet zo vreemd omdat je in de vakantie vaak in een ander ritme zit en een ander eet- en leefpatroon hebt. Je hebt misschien meer gezeten, heerlijk op het strand gelegen, meer alcohol genuttigd, meer gesnoept en uitbundig genoten van de heerlijke lokale producten. Het belangrijkste is dat je genoten hebt, ontspannen terugkomt en met een goed gevoel terugkijkt op de vakantie! Eenmaal weer thuis moet er weer van alles. De was moet gedaan worden, de ijskast moet je weer aanvullen, je gaat weer aan het werk en de gaan kinderen weer naar school. Er komt weer veel op je af en ondertussen ben je aan het bedenken hoe je je gezonde gewoontes weer kunt gaan oppakken. Wij hebben daarom een aantal praktische tips die je kunt toepassen!

Onze tips:

Tip 1: Begin met het stellen van een doel. Misschien wil je een paar kilo afvallen, meer energie of het ontspannen gevoel van de vakantie vasthouden? Omschrijf voor jezelf waarom je dit verlangen hebt. Als je dat helder hebt, bedenk dan welke actie hier voor nodig is.

Tip 2: Begin met plannen van je beweegmomenten, maaltijden en denk ook aan de gezonde tussendoortjes. Maak boodschappenlijstjes en bedenk wat je die week wilt eten. Hou hierbij rekening met wat er die week op het programma staat. Betrek je gezin erbij en verdeel de taken. Op drukke dagen kies je bijvoorbeeld voor een gezonde, eenvoudige maaltijd. Neem een gezonde snack mee als je de deur uitgaat. Zo kom je minder in de verleiding als je trek hebt of lekkere dingen aangeboden krijgt.

Tip 3: Drink veel water ( dit ben je misschien al gewend omdat je in een warm land op vakantie was) en drink je koffie en thee zonder suiker. Haal geen frisdrank en alcohol in huis. Ontbijt goed en eet voldoende gedurende de dag. Eet eiwitrijke producten, daardoor houd je langer een vol gevoel. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn ei, kip, vlees en zuivel (kwark!). Eet 250 gram groenten (van het seizoen) en minimaal 2 stuks fruit per dag. Als tussendoortje kun je kiezen voor  groentesnacks en zet deze, samen met het fruit, in het zicht op het aanrecht. Plaats de koekjes en chips, die je misschien in huis hebt voor de andere gezinsleden, achter in de kast. Kies voor volkoren producten en vers bereid eten.  Plan voor jezelf 1 dag in de week waarop je een uitzondering mag maken! Dan is de kans groter dat je het volhoudt.

Tip 4: Ga weer sporten en bewegen. Bedenk waar je blij van wordt, dan hou je het langer vol. Je kunt doorgaan met wat je al deed of met iets nieuws beginnen. Tijdens het bewegen worden er gelukshormonen afgegeven aan je lichaam en dat geeft je weer het fijne gevoel dat je herkent van je vakantie. Vind je het lastig om de draad weer op te pakken? Bel een vriend of vriendin om samen naar de sportschool te gaan of om heerlijk te gaan wandelen. Zo heb je een stok achter de deur.

Tip 5: Vraag steun aan je omgeving. Vertel dat je bezig bent je goede gewoontes weer op te pakken en hier wel wat hulp bij kunt gebruiken!

Tip 6: Hoe ontspan jij en waar word je blij van? Een mooi boek lezen, een avondje met vrienden doorbrengen, een mooie film kijken, een stuk fietsen? Maak hier tijd voor! Als je goed in je vel zit is het makkelijker om aan je gezonde doelen te werken!

En het allerbelangrijkste: Wees niet te streng voor jezelf! Doe het stap voor stap!

Heb vertrouwen in jezelf, jij kunt dit!

Andere nieuwsberichten

josh-rose-qWBoBpeOxjo-unsplash
17 juni 2024

Dik in orde (2)

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

gabin-vallet-J154nEkpzlQ-unsplash
11 maart 2024

Word jij ook zo blij van bewegen?

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details