Koolhydraten zijn belangrijk – Waarom?

24 mei 2023

Koolhydraten heb je nodig om genoeg energie te hebben. Je hebt verschillende soorten koolhydraten: suikers, zetmeel en vezels. Suikers staan bekend als ongezond, maar niet al het eten waar suiker in zit is slecht. Een banaan is gezond, ook al bevat het (fruit)suiker. In sommige groente soorten zit ook suiker, maar omdat groente gezond is (eiwitten, vezels, vitamines, mineralen), is het niet erg dat er een beetje suiker in zit. Het eten van groente of fruit waar suiker aan toegevoegd is, zoals fruit uit blik, is niet gezond. Zetmeel kan je gebruiken als energiebron. Verder zijn vezels belangrijk voor een normale stoelgang (de werking van je darmen). Ze helpen bovendien om je het gevoel te geven dat je vol zit, zodat je minder honger zal hebben.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zijn bijna overal in te vinden. Gezonde bronnen van koolhydraten zijn:

Hoe zit dat met koolhydraten in de Schijf van Vijf?

Er zijn, net zoals bij eiwitten, gezonde en ongezonde bronnen van koolhydraten. In de Schijf van Vijf is hier rekening mee gehouden. Het is beter om voor volkorenbrood te kiezen dan voor wit brood. Dit geldt ook voor volkorenpasta, wat beter is dan ‘normale’ pasta. Hoe komt dat? Volkoren graanproducten bevatten veel meer vezels dan niet-volkoren producten. Het eten van deze producten zal de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker verkleinen. Klik hier voor een volledig overzicht.

Op welk moment kan je het beste koolhydraten eten?

Het eten van koolhydraten zul je de hele dag door doen, bij je ontbijt, je lunch en je avondeten. Er zijn geen specifieke momenten waarop je het beste je koolhydraten kunt eten.

Hoe kun je koolhydraten inzetten bij een gezonde leefstijl?

Het eten van koolhydraten helpt jou om genoeg energie te hebben. Het eten van vezels helpt jou om langer een ‘vol gevoel’ te hebben. Vezels helpen dus tegen de honger! Probeer dus bronnen van koolhydraten te gebruiken waar veel vezels in zitten. In de sessies over voeding ga je hier dieper op in samen met jouw leefstijlcoach van Gezond Leefstijlcoaching.

Andere nieuwsberichten

josh-rose-qWBoBpeOxjo-unsplash
17 juni 2024

Dik in orde (2)

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

gabin-vallet-J154nEkpzlQ-unsplash
11 maart 2024

Word jij ook zo blij van bewegen?

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details