Waarom goed ademhalen zo belangrijk is! Hoe adem jij?

9 oktober 2023

Steeds vaker hoor je de term ademcoach, ademtherapie en ademhalingsoefeningen voorbij komen. Dit heeft natuurlijk een reden. Steeds meer mensen ervaren stress in hun leven, hebben last van hyperventilatie, ervaren een opgejaagd gevoel of hebben last van verkrampte spieren. En als dit te lang aanhoudt kun je in een burn-out terecht komen en heb je vaak een lange weg te gaan om je weer vitaal te gaan voelen.

Ademhalen gaat geheel automatisch, je hoeft er niet bij na te denken. Alles wat je doet, denkt en ervaart in het leven heeft invloed op je ademhaling.  Dit resulteert in een kalme, lage ademhaling of in een gejaagde, hoge ademhaling.

Hoe herken je een hoge ademhaling?

Wat zijn de oorzaken van een gejaagde, hoge ademhaling?

Een vol hoofd, piekeren, angst, verdriet, onzekerheid, stress en emoties kunnen allemaal bijdragen aan een hoge ademhaling. We hebben  600 tot 10.000 gedachtes op een dag, dat is heel veel en stel dat deze negatief zijn, dan heeft dit invloed op de manier waarop je ademhaalt.

Je kent het vast wel: Je moet een speech houden of iemand een minder leuke boodschap brengen, een toets maken etc. Dat je dit spannend vindt is heel normaal en je ademhaling zal sneller gaan. Na dat je dit gedaan hebt zal je ademhaling weer in een normaal ritme terecht komen. Maar stel je hebt relatieproblemen, je bent je baan kwijt, je hebt geldzorgen of gezondheidsproblemen dan is er een grote kans dat je langdurig verkeerd ademhaalt en dit geeft gezondheidsklachten. Veel voorkomende klachten zijn: Kortademig, benauwd gevoel op de borst, tintelingen, opgezette buik, droge mond, licht in het hoofd en chronische vermoeidheid.

Goed ademhalen doe je zo:

Het is goed om je eerst bewust te worden van hoe jij ademhaalt. Zet een stopwatch op 1 minuut en tel hoeveel ademteugen jij neemt. Ga hierbij niet je ademhaling aanpassen! In rust zou je 6 tot 10 ademteugen per minuut moeten hebben. Dan zit je goed!  Ter informatie: Zo’n 70% van de mensen ademt twee keer zoveel per minuut.

Een goede ademhaling is rustig en ontspannen en komt vanuit je buik. En je ademt door je neus omdat je op deze manier meer zuurstof binnen krijgt.

Ademhalingsoefening:

Leg je ene hand op je borst en je andere hand op je navel. Je kunt dit zittend of liggend doen. Adem nu rustig, gedurende 4 seconden diep in via je neus, tot onderin je buik. Hou je adem 2 seconden vast en adem gedurende 6 seconden uit door je neus. Je uitademing moet in elk geval langer duren dan je inademing. Doe dit minimaal 1 minuut en als het lukt een paar keer per dag.

Tips om te ontspannen en voor een goede ademhaling:

Ga yogalessen volgen, doe een meditatie voor het slapen gaan en aan het begin van de dag. De meditatieoefeningen vind je online. Tip: Michael Pilarczyk ( een prettige, rustgevende stem) en Jolanda Hoogkamer en yoga nidra van Eliane Bernhard ( House of Deeprelax) Zij zijn mijn favorieten! En ook een mooie boswandeling doet wonderen!

En check dagelijks even bij jezelf in om te voelen hoe het met je gaat en hoe je ademt! En doe gerust een ademhalingsoefening. Dit kan ook op je werk of zelfs als je in een winkel staat. Succes!

Andere nieuwsberichten

Ontwerp-zonder-titel-50
13 mei 2024

Dik in orde

gabin-vallet-J154nEkpzlQ-unsplash
11 maart 2024

Word jij ook zo blij van bewegen?

tessa-rampersad-5toRIWF2GUY-unsplash
18 december 2023

Gezonde leefstijl tijdens de feestdagen

Inschrijven op onze nieuwsbrief?

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details